Látnivalók Pilismaróton

Heckenast villa

Az 1860-as években Heckenast Gusztáv, neves nyomdász romantikus stílusú villát építtetett Maróton, Feszl Frigyes tervei alapján. A villa hamar a társasági élet színtere lett, emellett olyan neves írók, költők és zenészek is megfordultak a villában, mint Deák Ferenc, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Bajza József, vagy éppen Volkmann Róbert. A kúria jelenleg a Pilisi Parkerdő Zrt tulajdonában van, nem látogatható.

 

 

 

Nepomuki Szent János-szobor

A festett szobor Szent Jánost papi ornátusban, kezében kereszttel és pálmaággal ábrázolja.

 

 

 

 

 

 

 

Dobozi Mihály szobra

Dobozi Mihály tiszteletére 1924-ben Pongrácz D. Szigfrid szobrászművész által készített emlékművet állítottak a falu főterén. A talapzatán elhelyezett emléktáblák az I. és II. világháborúban elesett pilismaróti lakosoknak állítanak emléket.

 

Dr. Lengyel Árpád emléktáblája

  1. augusztus 16-án a Pilismaróti Orvosi Rendelő falán emléktáblát avattak a Pilismaróton született orvos tiszteletére, aki a Titanic süllyedésekor a Carpathia hajón orvosi szolgálatot látott el. Lengyel Árpád elsőként sietett a túlélők segítségére, hősies helytállásáért számos elismerést kapott.

 

Szent Lőrinc plébániatemplom

A műemléki védelem alatt álló 200 éves katolikus templomot az 1787-1792 között épült körtemplom helyére építették.

Református templom

A Református Dombon található templom 1560-1590 között épült Szent Lőrinc tiszteletére. A török kiűzése után a katolikusok helyett már a reformátusok használták, 1810-1820 között klasszicista stílusban kibővítették. Tornya 1921-ben épült újjá egy tűzvész után. A gyülekezetben szolgált és elhunyt lelkészek egymás mellett álló síremlékeiből alakították ki az ún. „papsort”, a templom melletti temetőben.

 

A környék jó része a Pilisi Tájvédelmi Körzethez tartozik, gyönyörű kirándulóhelyek közelíthetők meg a faluból. Ezek talán legismertebbike a Hoffman-kunyhó, a bakancsos turizmus régóta kedvelt célpontja, amely a Pilisszentlélekre vezető útról letérve érhető el.

A Malom-völgyből indulva a Hosszú hegyen át innen is megközelíthető Dobogókő. A Miklós deák völgyből pedig a Hirsch-orom (451 m), a Maróti-hegycsoport teljes körkilátását adó magaslata. A Bitóczi löszdombokon át szép séta tehető a basaharci völgybe, vagy az Esztergom feletti Vaskapura, a hegység távolabbi pontjára.

Jelentős értékei Pilismarótnak a források sora (pl. Hoffmann-forrás, Aranka-forrás, Kádár-kút), sziklái (Hamvaskő) és a Miklós deák-völgyi halastavak.

Miklós deák-völgyi tavak

A régi gátak és zsilipek bontása után az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Az egyik, ipartörténeti értéket képviselő gát esetében az átalakítás az eredeti jelleg megőrzése mellett történt.  A tavakhoz a pilismaróti templomtól induló piros sáv turistajelzést követve lehet elérni .A túra nehézségi foka könnyű, a hely gyalogosan, kisebb gyerekekkel és akár babakocsival is kényelmesen megközelíthető.

A tavak közelében pihenőhely várja a kirándulókat, padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, és információs táblákkal. Családi kiránduláshoz, baráti kiruccanásokhoz tökéletes helyszín.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.